Οπως λένε η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Και επειδή ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας το περνάμε στο αυτοκίνητο, η φροντίδα και η καθαριότητα αυτού δεν αποτελεί μόνο θέμα κοινωνικής υπόστασης αλλά και ουσιώδους υγιεινής. Ποιος θέλει να περνάει τις ώρες του σε ένα περιορισμένο περιβάλλον, γεμάτο σκόνη και ενοχλητικές οσμές; Μάλλον κανείς. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να αναλάβετε δράση. Την επόμενη φορά που θα προγραμματίσετε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας, μην περιοριστείτε στην εξωτερική του εμφάνιση αλλά περάστε και στο εσωτερικό.

Τζάμια και καθρέφτες

Οι γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου καθαρίζονται εύκολα, με ένα πανί και κάποιο απλό καθαριστικό τζαμιών. Καλό θα είναι να μην ψεκάζετε απευθείας επάνω στα τζάμια αλλά στο πανί, ώστε να αποφύγετε τυχόν στάγματα αλλά και την επαφή του καθαριστικού με τα περιβάλλοντα πλαστικά. Σε περίπτωση τώρα που το παρμπρίζ δείχνει λιπαρό εσωτερικά και δημιουργεί περίεργες αντανακλάσεις στο φως, μην δοκιμάσετε να το τρίψετε -όπως λένε ορισμένοι- με χαρτί εφημερίδας. Προμηθευτείτε ένα ειδικό πανί από κάποιο πρατήριο καυσίμων και καθαρίστε το με αυτό. Το πιο πιθανό σε αυτή την περίπτωση είναι η θολούρα να δημιουργείται από το σύστημα κλιματισμού. Γι΄ αυτό λοιπόν καλό θα είναι να καθαρίσετε κατόπιν το σχετικό φίλτρο, ώστε να αποφύγετε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Επιπροσθέτως, για όσα πίσω παρμπρίζ διαθέτουν αντιστάσεις, ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνεται με τη φορά αυτών και όχι κάθετα, καθώς -σε παλαιότερες τουλάχιστον προτάσεις- υπάρχει κίνδυνος αυτές να καταστραφούν.

Καθίσματα και ταπετσαρίες

Για τα καθίσματα και τις εσωτερικές ταπετσαρίες θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα καθαριστικών στο εμπόριο. Προτιμήστε ένα μαλακό, ήπιο καθαριστικό, που ξεβγάζεται εύκολα και δεν αφήνει ίχνη. Για επίμονους λεκέδες μπορείτε να στραφείτε σε κάτι πιο «ειδικό», πάντοτε όμως με τη δέουσα προσοχή. Δοκιμάστε πρώτα να καθαρίσετε μία μικρή, μη εμφανή επιφάνεια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρώμα και την ύφανση της ταπετσαρίας. Εάν απαιτηθεί ξέβγαλμα, φροντίστε να απομακρύνετε ικανοποιητικά το καθαριστικό υλικό. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως σκευάσματος, θα πρέπει ολοκληρώνοντας να αφήσετε το εσωτερικό να στεγνώσει καλά.

Δερμάτινες επενδύσεις

Ως γνωστό, το δέρμα είναι ένα ευαίσθητο υλικό, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, αν θέλετε να το διατηρήσετε στην αρχική του κατάσταση για χρόνια. Η απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η σκόνη, ο ιδρώτας καθώς και οτιδήποτε άλλο έρθει σε επαφή με αυτό, μακροχρόνια, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις επάνω του. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αρκεί να γίνεται σε τακτική βάση, είναι να περνάτε όλες τις δερμάτινες επιφάνειες με ένα βρεγμένο και στραγγισμένο μαλακό πανί. Αυτό θα μαζέψει όλη τη σκόνη, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει επικαθήσει στην επιφάνεια του δέρματος. Προσοχή, κατά τον καθαρισμό δεν χρειάζεται να βάζετε ιδιαίτερη δύναμή, ενώ μετά από αυτόν απομακρύνετε όλη την υγρασία με ένα δεύτερο, στεγνό, μαλακό πανί.

Για επίμονους λεκέδες μπορείτε πάντα να στραφείτε σε κάποιο ειδικό σκεύασμα που διατίθεται σε καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου. Εδώ μόνο προσοχή. Ανάλογα με το είδος και την ποιότητα του δέρματος, ποτέ δεν μπορείτε να είσαστε σίγουροι με το τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε καλύτερα να καθαρίσετε πρώτα μία μικρή, μη εμφανή γωνία και εάν το καθαριστικό δεν επηρεάσει την υφή και τη στιλπνότητα του δέρματος, τότε και μόνο τότε χρησιμοποιήστε το σε ευρύτερες επιφάνειες.

Ταμπλό

Το ταμπλό αποτελεί την κυριότερη επιφάνεια από την οποία μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με το πόσο εκτιμά την καθαριότητα ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου. Ακόμα και ένα απλό ξεσκόνισμα με μία βούρτσα ή ένα πανί αρκεί να του αλλάξει τελείως εμφάνιση, μια όμως που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, καλό θα είναι να μην περιοριστείτε εδώ. Πάρετε ένα μαλακό πανί και αφού το βρέξετε, σταγγίξτε το καλά. Κατόπιν περάστε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες, φροντίζοντας να το ξεπλένετε, όποτε αυτό χρειαστεί. Αμέσως μετά σκουπίστε όλη την υγρασία με ένα στεγνό πανί.

Είναι γεγονός ότι στο εμπόριο κυκλοφορεί μία πληθώρα καθαριστικών, τα οποία μάλιστα δίνουν ιδιαίτερη λάμψη στα πλαστικά και τις άλλες επενδύσεις. Δυστυχώς όμως πολλά από αυτά είναι αρκετά δυνατά και παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στην επιφανειακή φθορά κάποιων υλικών. Εάν φροντίζετε να καθαρίζετε συχνά το ταμπλό και συγχρόνως να το προστατεύετε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, χρησιμοποιώντας κάποιο κάλυμμα ή μία ηλιοπροστασία, τότε δεν έχετε άμεση ανάγκη από κανένα σκεύασμα.

Ολοκληρώνοντας, μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με μία βούρτσα ή κάποιο σκληρότερο πανί τα πεντάλ, καθώς επίσης και να αδειάσετε -εάν χρησιμοποιείτε- το σταχτοδοχείο. Το τελευταίο μπορεί να είναι πρακτικό για τους καπνιστές, στην πράξη όμως αποτελεί το νούμερο ένα ρυπογόνο παράγοντα του αυτοκινήτου, ειδικά στο θέμα των οσμών, όπου εύκολα μπορούν αν διαποτίσουν ακόμη και τις ίδιες τις ταπετσαρίες.

Ουρανός

Ο ουρανός του αυτοκίνητου αποτελεί ένα μάλλον παρεξηγημένο τμήμα του εσωτερικού, καθώς σχεδόν ποτέ κανείς δεν ασχολείται με αυτόν. Για τον καθαρισμό του χρησιμοποιείστε ένα καθαριστικό εσωτερικών επιφανειών, το ίδιο που χρησιμοποιήσατε και για τις υφασμάτινες επενδύσεις. Ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης ψεκάστε προς αυτόν ή χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να απλώσετε το σχετικό σκεύασμα. Προσοχή μόνο, μην ασκήσετε μεγάλη δύναμη σε αυτόν γιατί το υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την επένδυση του ουρανού είναι αφρώδες και μπορεί να υποχωρήσει, δημιουργώντας ενοχλητικές στο μάτι κοιλότητες.